Zastanawiacie się jak urządzić wygodną i funkcjonalną kuchnię w której przygotowywanie posiłków byłoby prawdziwą przyjemnością oraz twórczą pasją? Dziś przychodzimy ze wskazówkami. Podpowiemy, wspierając się doświadczeniem, jak zaoszczędzić czas, pieniądze oraz „skroić” kuchnię na wymiar Waszych potrzeb. Zdradzimy praktyczne zasady rozmieszczenia blatu, sprzętu kuchennego i szafek, aby urządzić wnętrze kuchni idealnej.
Wakacje z remontem? Zrób to szybko i z przyjemnością!
Tak, remont to jedna z okazji, która motywuje do włączenia kuchni do wnętrza całego domu. Usuwane są z niej drzwi, burzone są zamknięte ściany na rzecz wykorzystania przestrzeni kuchni w salonie. W ów czas Pani lub Pan domu przygotowując dania dla rodziny i gości, może jednocześnie uczestniczyć w spotkaniach. Brak wydzielonych pomieszczeń z konkretnymi funkcjami, pozwala ograniczyć liczbę kilometrów przemierzanych każdego dnia we wnętrzu domu oraz ułatwi przenoszenie przygotowanych potraw. Otwieranie i zamykanie drzwi oraz wędrówki po korytarzu odejdą w niepamięć. Pomieszczenia o większym wachlarzu zastosowań sprawiają, że domownicy mieszkają we wnętrzu, a nie bywają już w kuchni, salonie czy przedpokoju.
Jaki blat zastosować w kuchni?
Prawidłowo zaprojektowana zabudowa kuchenna pod kątem profesjonalnej aranżacji wnętrza wymaga prawidłowego rozmieszczenia urządzeń oraz odpowiedniej długości blatu, dla zapewnienia optymalnej przestrzeni dla pracy w kuchni. Najczęściej meble kuchenne z blatami ukształtowane są w literę „L” lub „U”. We wnętrach kuchni, gdzie nie ma dużego metrażu popularnie stosowane są strefy połączone jednym ciągłym blatem, „wydłużając” tym samym pomieszczenie. W większych wnętrzach kuchni można zastosować dwa oddzielne blaty typu wyspy lub półwyspy.
Funkcjonalność rozwiązań, czyli trójkąt roboczy w kuchni.
Planując rozmieszczenie urządzeń w kuchni (polecamy zdać się na profesjonalnego projektanta wnętrz). Jednym z dobrych rozwiązań jest wykorzystanie zasady popularnie nazwanej „trójkątem roboczym kuchni”. Polega ona na tym, że urządzenia kuchenne (zlew, kuchenka, lodówka) ustawione są w wierzchołkach trójkąta naszkicowanego na projekcie wnętrza. Należy pamiętać jednak, aby łączna długość blatu nie przekraczała siedmiu metrów długości. To działanie pozwoli użytkownikowi przestrzeni na ergonomiczną i wygodną pracę.
Doskonale usytuowane urządzenia, które są zgodne z kolejnością czynności wykonywanych w kuchni pozwalają oszczędzić czas oraz przyśpieszają gotowanie dań, co wspiera kreacje twórczą kucharza. Właśnie dlatego, oraz przez wzgląd na oszczędność pokonywania nadmiernych odległości warto przemyśleć projekt wnętrza części kuchennej.
Technologia a wnętrze kuchni.
Działając w kuchni Pani domu z reguły postępuje według ustalonego, wygodnego dla siebie, schematu, nazywanego przez projektantów ciągiem technologicznym. Praca rozpoczyna się od wyjęcia produktów żywnościowych z lodówki, następnie przenosi się je do zlewu, po czym dokonuje obróbki na blacie kuchennym lub wyspie, kończąc przy kuchence. Zasada „ciągu technologicznego” została opracowana w Normie Polskiej. Dziś korzystają z niej profesjonalni projektanci wnętrz aranżując wnętrza swoich Klientów.
Reasumując, podstawą dla wnętrza kuchni zwanej funkcjonalną jest zapewnienie swobodnego dostępu do wszystkich urządzeń kuchennych. Rozmieszczenie ich powinno być wygodne dla użytkownika i zgodnie z kolejnością prac wykonywanych w czasie przyrządzania potraw.